W auli im. prof. Andrzeja Bałandy, 3 czerwca br., odbyło się 131. Sądeckie Konwersatorium Naukowe, przygotowane przez Koło Naukowe Dietetyków PWSZ, a skierowane było do studentów oraz wykładowców Instytutu Zdrowia PWSZ.

Otworzyła je prorektor ds. studenckich i kształcenia PWSZ, dr Halina Potok. Przedstawicielki Koła Naukowego Dietetyków – Natalia Potoczek i Natalia Wcisło przywitały uczestników: studentów, wykładowców, prezes Fundacji „Po zdrowie do natury” – Renatę Stelmach oraz zastępcę dyrektora Instytutu Zdrowia - mgr Urszulę Cisoń-Apanasewicz.

Kluczową prelekcją konwersatorium był wykład dr. hab. n. farm. Pawła Paśki, prof. UJ, pracownika Zakładu Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medium Uniwersytetu Jagiellońskiego ph. „Interakcja z pożywieniem leków stosowanych w chorobach sercowo-naczyniowych”. Wyjaśnił w nim podstawowe mechanizmy wchłaniania, dystrybucji, metabolizmu leków w organizmie człowieka oraz ich wydalania. Swój wykład skupił na interakcji leków stosowanych w hipercholesterolemii, leków przeciwzakrzepowych oraz problemie hiperkaliemii podczas spożywania dwóch grup produktów mających szczególne znaczenie w interakcjach z lekami, czyli z owocami oraz warzywami. Profesor podkreślił znaczenie interakcji leków w przypadku pacjentów pediatrycznych i geriatrycznych. Poruszył też problem interakcji leków między sobą oraz zwrócił uwagę na kluczowe znaczenie informacji zawartych w specyfikacji leków.

Renata Stelmach - prezes Fundacji „Po zdrowie do natury” przybliżyła słuchaczom działania Fundacji. Jej celem jest promocja zdrowego stylu życia i profilaktyki zdrowotnej poprzez wskazanie zdrowego odżywiania jako podstawowej zasady utrzymania dobrego stanu zdrowia i zapobiegania chorobom. Fundacja prowadzi również działalność edukacyjną w zakresie wiedzy o zdrowym żywieniu. Z jej inicjatywy powstała lokalna marka „Miodny Szlak”, skupiająca lokalnych przedsiębiorców. Wśród nich znalazła się firma Janczosad s.c., której przedstawiciele zapoznali uczestników konwersatorium z tematem apiterapii oraz zaprezentowali niezwykle produkty pszczele, niosące wiele prozdrowotnych korzyści.

Warto dodać, że przedstawiciele Koła Naukowego Dietetyków są obecni na Jarmarkach Ekologicznych organizowanych w ramach „Miodnego Szlaku”.

Na zakończenie 131. Sądeckiego Konwersatorium Naukowego, mgr Urszula Cisoń-Apanasewicz podziękowała prelegentom, studentom i wykładowcom za udział w konwersatorium, a studentom Koła Naukowego Dietetyki oraz jego opiekunom: dr inż. Izabeli Mandryk, dr inż. Annie Mikulec oraz mgr. inż. Markowi Zborowskiemu – za organizację wydarzenia.