Sprawdź i zachowaj zdrowie

Gazeta Krakowska, Tatiana Biela

Dietetyczki w Instytutu Zdrowia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej przygotowały kilka wartościowych rad dla mieszkańców Nowego Sącza i całego regionu. Katarzyna Wójs i Ewa Cepiga-Salabura doradzają nam, jakie produkty powinniśmy uwzględnić w naszej diecie, aby zachować dobre zdrowie i kondycję psychiczną w czasie epidemii koronawirusa. Sprawdź, jak możesz sobie pomóc. Zapraszamy do obejrzenia galerii z propozycjami produktów, które należy włączyć do codziennej diety.

Ponieważ antybiotyki nie działają na wirusy takie jak chociażby koronawirus SARS-Cov-2, ważna jest zbilansowana, urozmaicona dieta, i produkty wzmacniające ogólną odporność człowieka.

- W naszym bezpośrednim otoczeniu mamy naturalne substancje, które działają jak antybiotyki, osłaniając organizm przed różnorodnymi patogenami. Mają zarówno roślinne, jak i ziołowe pochodzenie – mówi Katarzyna Wójs, dietetyk Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu.

– Podobnie jak ich tabletkowe wersje zwalczają one przyczynę choroby, są jednak od nich znacznie bezpieczniejsze, gdyż nie są toksyczne i nie wywołują antybiotykooporności - dodaje.

Ponadto nasz sposób żywienia, wzmacnia sprawność układu odpornościowego. Dlatego, jak radzi Ewa Cepiga-Salabura z Instytutu Zdrowia PWSZ w Nowym Sączu, robiąc zakupy zwracajmy uwagę na produkty, które mogą poprawić pracę naszego organizmu.

- Zróżnicowana, dobrze skomponowana dieta sprzyja utrzymaniu dobrej odporności - podkreśla.

Przypomina również, że zwiększone ryzyko ciężkich powikłań u zakażonych koronawirusem, dotyczy przede wszystkim osób mających deficyty odporności.

- Dzięki temu jesteśmy w stanie nie tylko przekazać studentom wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne, ale także przygotować ich na wymagania z jakimi zetkną się po zakończeniu edukacji – wyjaśnia.

Dodaje również, że absolwenci każdego z trzech kierunków oferowanych przez Instytut Techniczny są przygotowani do pracy w przemyśle oraz do założenia i prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Obecnie w sześciu instytutach PWSZ studiuje ponad 3400 studentów. Kształcą się oni zarówno w systemie stacjonarnym, jak i zaocznym.

https://gazetakrakowska.pl/nowy-sacz-dietetycy-pwsz-radza-mieszkancom-jak-sie-odzywiac-w-trakcie-epidemii-sprawdz-i-zachowaj-zdrowie/ar/c1-14894839