Celem spotkań jest propagowanie wśród młodzieży wiedzy i umiejętności praktycznych w zakresie nauk medycznych, nauk o zdrowiu oraz nauk ścisłych. Zapraszamy do udziału w spotkaniach w formie wykładów oraz warsztatów stacjonarnych. Spotkania będą prowadzone przez kadrę dydaktyczną Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia. Udział w projekcie jest dobrowolny i całkowicie bezpłatny.
Spotkania są dedykowane dla tegorocznych uczniów klas maturalnych. Za zgłoszenie uczniów do udziału w spotkaniu odpowiada nauczyciel reprezentujący wybraną szkołę patronacką.
Zgłoszenie (DO POBRANIA) należy uzupełnić i wysłać najpóźniej do dnia 5 lutego 2023 r. na adres: edukacja@wsiiz.pl.
Minimalna liczba uczestników w wykładzie online tj. 35 osób.
Minimalna liczna uczestników w warsztacie [w podziale na podgrupy] – 35 osób
Tytuł: Energetyka skurczu mięśnia, czyli skąd czerpiemy energię do pracy, kiedy spalamy tkankę tłuszczową?
Data: 28.02.2023
Godzina: 11.00 - 12.30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, pracownia fizjologii człowieka, nr 10, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadzący: dr n. o kult. fiz. Krzysztof Mizera
Opis: Podczas wykładu uczniowie dowiedzą się m.in.: o energii do pracy, co zrobić, by nie stracić energii do działania i co ważniejsze – skąd i jak ją pozyskiwać? Gdzie szukać tych małych rzeczy, które pomogą nam się zregenerować?
Tytuł: H2O w próbówce
Data: 03.03.2023
Godzina: 11.00 - 12.30
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, laboratorium analizy chemicznej, nr 02, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
Prowadzący: mgr inż. Arkadiusz Sadura
Opis: Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom, jakie jony i związki chemiczne zawiera woda, którą pijemy i którą używamy do mycia. Uczniowie wykonają proste analizy chemiczne, ocenią wodę oraz wezmą udział w oznaczaniu składników wody, przy użyciu aparatury badawczej.
Tytuł: Produkt kosmetyczny i jego droga na półkę sklepową.
Data: 04.03.2023
Godzina: 10.00 - 11.30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 7, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: dr n. chem. Agnieszka Chojnacka
Opis: Kosmetyki to nieodłączny element naszego życia. Kiedy wkładasz do koszyka kolejny krem, balsam do ciała czy szampon do włosów – czy zastanawiasz się jak on powstał i jaką drogę przeszedł, żeby znaleźć się na półce sklepowej? Zapraszam na wykład, podczas którego omówione zostaną badania jakim poddawane są kosmetyki przed wprowadzeniem do obrotu.
Tytuł: Jak czytać etykiety produktów kosmetycznych?
Data: 08.03.2023
Godzina: 13:00-14:30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 13, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: dr n. med. Katarzyna Pytkowska
Opis: Wykład ma na celu rozwijanie umiejętności racjonalnego podejmowania decyzji w sprawie wyboru produktów kosmetycznych poprzez czytanie etykiet.
Tytuł: Ile jest cukru w produktach spożywczych?
Data: 10.03.2023
Godzina: 10:00 - 11:30
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, laboratorium chemii żywności, nr 014, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
Prowadzący: mgr inż. Mateusz Gemba
Opis: Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom metod oceny jakości wybranych produktów spożywczych poprzez samodzielne wykonanie analiz fizyko-chemicznych. Młodzież porówna jakość sensoryczną produktów spożywczych z cukrem, bez cukru oraz o obniżonej zawartości cukru. Następnie uczniowie zapoznają się z funkcjonalnymi zamiennikami cukru, będą mieli możliwość porównać smak i intensywność słodzenia m.in. stewii, erytrytolu, ksylitolu.
Tytuł: Skóra pod lupą. Budowa i Fizjologia skóry
Data: 15.03.2023
Godzina: 13:00 - 14:30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 13, ul. Al Jerozolimskie 195 A
Prowadzący: dr n. med. Katarzyna Pytkowska
Opis: Podczas wykładu uczniowie poznają budowę i funkcje skóry
Tytuł: Kosmetyki naturalne. Jak je tworzyć?
Data: 23.03.2023
Godzina: 10:00-13:00
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, laboratorium analizy chemicznej, nr 0.2, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
Prowadząca: mgr inż. Agnieszka Stateczna - Mędrek/ mgr inż. Małgorzata Wodecka [współpraca: Pracownia Kosmetyków]
Opis: Warsztaty mają na celu przybliżenie uczniom czym są kosmetyki naturalne? Co zawierają w swoim składzie? Uczniowie przygotują samodzielnie kosmetyk naturalny w laboratorium
Tytuł: Warsztaty „Akcja Fermentacja”
Data: 24.03.2023
Godzina: 10.00 - 11.30
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, proacownia technologii żywności i potraw, nr 011, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 [część technologiczna]
WSIIZ, kampus 1, laboratorium chemii żywności , nr 014, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 [część laboratoryjna]
Prowadzący: mgr inż. Mateusz Gemba/ mgr Michał Kurek
Opis: W naszym laboratorium pokażemy bakterie i grzyby, które stanowią „mikroświat” kiszonek oraz pokażemy na czym polega proces fermentacji. W pracowni technologii żywności i potraw nauczymy młodzież 3 metod fermentacji: kiszenia w solance, metody kimchi oraz przygotowania octu. W laboratorium analizy żywności młodzież wykona posiewy powierzchniowe przygotowanych fermentów w kierunku oznaczenia bakterii probiotycznych. Z przygotowanych hodowli uczniowie wykonają preparaty mikroskopowe, dzięki którym zaobserwują bakterie pod mikroskopem.
Tytuł: Jak czytać etykiety produktów żywnościowych?
Data: 31.03.2023
Godzina: 11.00 - 12:30
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, sala dydaktyczna, nr 7, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: mgr Joanna Grzyb
Opis: Wykład ma na celu rozwijanie umiejętności racjonalnego podejmowania decyzji w sprawie wyboru produktów żywnościowych poprzez czytanie etykiet.
Tytuł: Lekcja Anatomii
Data: 31.03.2023
Godzina: 12.30 - 14.00
Forma: Wykład
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, pracownia anatomii człowieka, nr 19, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadząca: dr n. o kult. fiz. Anna Czeczuk
Opis: Podczas warsztatu uczniowie będą mieli okazję poznać tajemnice ludzkiego ciała. Podczas wykładu znajdą odpowiedzi na pytania m.in.: z ilu kości składa się człowiek, jak wygląda ludzkie serce, jak działają ludzkie zmysły.
Tytuł: Jak udzielić pierwszej pomocy – wiem umiem stosuje w praktyce
Data: 07.04.2023
Godzina: 11.00 - 13.00
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 2, IV piętro, pracownia fizjologii człowieka, nr 10, ul. Al. Jerozolimskie 195 A
Prowadzący: mgr Patrycjusz Kurek
Opis: Podczas warsztatu uczniowie nauczą się, jak udzielić pierwszej pomocy. Przećwiczą uciśnięcia klatki piersiowej, użycie automatycznego defibrylatora Dowiedzą się, co zrobić, gdy ktoś się zakrztusi, skaleczy lub oparzy. Szybko i praktycznie zdobędą wiedzę, która może komuś uratować życie.
Tytuł: Zdrowa i piękna skóra
Data: 28.04.2023
Godzina: 11:00 - 15:00
Forma: Warsztat
Miejsce: WSIIZ, kampus 1, pracownia kosmetologii stosowanej, nr 1.7, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18
Prowadzący: dr n. społ. Joanna Klonowska
Opis: Podczas warsztatu edukacyjnego uczniowie poznają tajniki pielęgnacji twarzy w oparciu o metody diagnozy skóry zapoznają się z różnymi cechami skóry twarzy, sposobami diagnozowania typów cer oraz zasadami prawidłowej pielęgnacji.
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.