CEL KSZTAŁCENIA
Dbanie o zdrowy i piękny wygląd stało się już kilka lat temu priorytetem wielu Polaków, niezależnie od wieku, czy też płci. Już od najmłodszych lat poznajemy kanony piękna, do których dążą osoby wywodzące się z danej grupy społecznej. Mimo wielu różnic między nimi, łączącym je aspektem jest piękne i zdrowe ciało. Najważniejszymi determinantami zdrowego wyglądu jest zbilansowana i racjonalna dieta oraz aktywność fizyczna. Bez wdrożenia tych dwóch zasad do Naszego codziennego życia, nie osiągniemy zamierzonego efektu. Niemniej czy jesteśmy w stanie poddać się subiektywnej krytyce, co do jakości Naszego codziennego życia? Czy krytycznie ocenimy Nasze przyzwyczajenia w zakresie żywienia i spędzania wolnego czasu? Nie każdy z Nas ma również na tyle wysoki poziom zaangażowania w realizacji wyznaczonych przez siebie celów, tym bardziej, że pierwsze efekty zmiany codziennych nawyków nie przychodzą od razu. Stąd coraz częściej decydujemy się na wsparcie specjalistów tj. dietetycy, trenerzy personalni, czy też coachowie.
Ilość specjalistów propagujących zdrowy styl życia i aktywność fizyczną wciąż rośnie. Niemniej nie każdy z nich posiada taki sam poziom przygotowania merytorycznego, aby móc odpowiadać za czyjeś dobro i zdrowie. Dlatego też Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia posiadająca już doświadczenie w zakresie kształcenia na studiach I stopnia w zakresie dietetyki, zdecydowała się na uruchomienie studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka. Podstawowym celem, dla którego powstał kierunek jest wykształcenie specjalistów, których wiedza i umiejętności praktyczne, nabyte w ramach modułów osadzonych w dyscyplinie nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz nauk o kulturze fizycznej pozwoliłyby im na dbanie o właściwy poziom świadczonych usług. Studia podyplomowe są kierowane do absolwentów kierunków skupiających się tematycznie na zdrowiu człowieka. Oczywiście nie może wśród kandydatów zabraknąć osób, dla których zdrowy tryb życia jest priorytetem. Niemniej chcąc świadomie decydować o swoim zdrowiu potrzebują nabyć właściwych dla tego kierunków efektów kształcenia.
ORGANIZACJA STUDIÓW
Forma kształcenia
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
NABYTE EFEKTY KSZTAŁCENIA
Absolwent studiów podyplomowych na kierunku Dietetyka:
|
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Żywienie człowieka |
Z |
3 |
2. |
Anatomia człowieka |
E |
3 |
3. |
Fizjologia człowieka |
Z |
2 |
4. |
Diagnostyka laboratoryjna |
E |
3 |
5. |
Ocena stanu odżywiania człowieka z elementami antropometrii |
Z |
4 |
6. |
Pracownia dietetyki i planowanie diet I |
Z |
6 |
7. |
Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym |
E |
5 |
8. |
Interakcja leku z pożywieniem |
Z |
4 |
8. |
BHP |
Z/BO |
0 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Fizjologia człowieka |
E |
3 |
2. |
Fizjologia wysiłku fizycznego |
Z |
3 |
3. |
Pracownia dietetyki i planowanie diet II |
E |
6 |
4. |
Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologicznych |
E |
5 |
5. |
Żywienie w chorobach zakaźnych i zatruciach pokarmowych |
Z |
4 |
6. |
Żywienie w zatruciach ostrych i przewlekłych |
Z |
4 |
7. |
Dietotoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych |
Z |
5 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT |
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.