Polski Komitet Normalizacyjny dokonał podziału w Sektorze Chemii Komitetu Technicznego (KT) 201 ds. Kosmetyków i Wyrobów Chemii kosmetycznej. Wynikiem tego podziału jest powołanie dwóch Komitetów Technicznych: KT. ds. Produktów Kosmetycznych oraz KT. Detergentów.
Jest Nam niezwykle miło poinformować, że Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie została oficjalnie członkiem KT. ds. Produktów Kosmetycznych.
Zakres tematyczny jakim KT będzie się zajmował to: terminologia właściwa dla KT, wymagania, metody badań, badania mikrobiologiczne, właściwości użytkowe produktów kosmetycznych, ochrona przeciwsłoneczna.
W skali europejskiej Komitet Techniczny ds. Produktów Kosmetycznych współpracuje z CEN/TC 392 Cosmetics. Natomiast w skali międzynarodowej z ISO/TC 217 Cosmetics
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego działa od roku 1992.
Członkowie Stowarzyszenia to uznani producenci i dystrybutorzy, a także sieci handlowe, dostawcy surowców, szkoły wyższe oraz firmy współpracujące z branżami kosmetyczną i detergentową. Dzięki przynależności do Stowarzyszenia zyskują aktualną informację i wsparcie z zakresu informacji o obowiązkach płynących z legislacji branżowej – polskiej i europejskiej.
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest członkiem międzynarodowych organizacji branżowych: Cosmetics Europe, Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Mydeł, Detergentów i Środków Czystości (the International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) A.I.S.E. oraz Europejskiej Federacji Aerozolowej (European Aerosol Federation) FEA.
Polskie Stowarzyszenie Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest jedyną organizacją w Polsce działającą w oparciu o synergię przemysłu kosmetycznego i środków czystości. Reprezentuje ponad 120 firm. Jej głos dociera tam, gdzie zapadają najważniejsze decyzje legislacyjne i gospodarcze dla przemysłu kosmetycznego oraz detergentowego.
Członkostwo w Stowarzyszeniu gwarantuje dostęp do aktualnej wiedzy eksperckiej, pomoc w sytuacjach kryzysowych, wsparcie w obliczu nieuzasadnionych ograniczeń, a także atrakcyjne warunki udziału w branżowych konferencjach i szkoleniach.
Dyrektorem Generalnym Polskiego Stowarzyszenia Przemysłu Kosmetycznego i Detergentowego jest dr Anna Oborska.
CEL KSZTAŁCENIA
Podstawowym celem kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk chemicznych, nauk o zarządzaniu i jakości, nauk o zdrowiu, nauk prawnych oraz inżynierii chemicznej, będą konkurencyjną i pożądaną kadrą spełniającą się we wszystkich obszarach ochrony zdrowia publicznego oraz realizującą zadania zawodowe z zakresu bezpieczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności, bezpieczeństwa produktów kosmetycznych w tym wykonującą zadania inżynierskich w tym zakresie.
Koncepcja kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja odpowiada na oczekiwania sektora ochrony zdrowia poprzez dostarczenie profesjonalnych kadr, których sprofilowana wiedza posłuży do rozwiązywania problemów populacji związanych ze zdrowiem i jego ochroną. Program studiów kładzie nacisk na przekazanie kompleksowej wiedzy i umiejętności, które pozwolą absolwentowi zrozumieć i podejmować w pracy zawodowej działania z zakresu edukacji i promocji zdrowia, a co więcej wdrożyć działania służące wydajności, optymalizacji organizacji sektora, a także podmiotów realizujących zadania w tym obszarze.
Koncepcja kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja koncentruje się na przekazaniu kompleksowej wiedzy o zasadach zarządzania organizacjami systemu zdrowia publicznego, w tym również zarządzania wiedzą, jakością, usługami zdrowotnymi, ryzykiem, jak i informacją medyczną, a dalej na wyposażeniu absolwenta w umiejętności praktyczne i właściwe kompetencje społeczne pozwalające na podjęcie przez niego skoordynowanych działań profilaktycznych, naprawczych w sektorze zdrowia, a także realizacji zadań inżynierskich ukierunkowanych na bezpieczeństwo zdrowotne populacji ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz bezpieczeństwa produktów kosmetycznych.
Interdyscyplinarne i całościowe podejście do problematyki zdrowia publicznego, a dalej jego ochrony i bezpieczeństwa wyrażone jest w określonych dla kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja efektach uczenia się.
ORGANIZACJA STUDIÓW
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOŚCI ABSOLWENTA
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy obu ścieżek kształcenia]:
|
Absolwent może podjąć pracę w następujących podmiotach:
|
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy ścieżki kształcenia bezpieczeństwo żywności]:
|
|
Absolwent studiów jest przygotowany do realizacji następujących działań oraz wykorzystania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji [dotyczy ścieżki kształcenia bezpieczeństwo produktu kosmetycznego]:
|
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Wprowadzenie do zdrowia publicznego |
E |
2 |
2. |
Biologia człowieka |
Z |
3 |
3. |
Mikrobiologia ogólna |
Z |
3 |
4. |
Biochemia |
E |
3 |
5. |
Immunologia i alergologia |
E |
4 |
6. |
Higiena |
Z |
3 |
7. |
Matematyka stosowana |
Z |
6 |
8. |
Chemia ogólna i nieorganiczna |
Z |
4 |
9. |
Podstawy prawa z elementami prawa administracyjnego |
Z |
2 |
10. |
BHP i ergonomia |
Z | 0 |
11. |
Wychowanie fizyczne |
Z | 0 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna |
E |
3 |
2. |
Podstawy nadzoru sanitarno-epidemiologicznego |
Z |
2 |
3. |
Demografia |
Z |
1 |
4. |
Pdw: Prawo żywnościowe/ Prawo kosmetyczne |
E |
2 |
5. |
PdW: Mikrobiologia żywności/ Mikrobiologia kosmetyków |
E |
4 |
6. |
Chemia ogólna i nieorganiczna |
E |
4 |
7. |
Chemia organiczna |
Z |
3 |
8. |
Psychologia zdrowia i jakości życia |
Z |
1 |
9. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z |
10 |
10. |
Wychowanie fizyczne |
Z | 0 |
SEMESTR III |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW: Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu spożywczego)/ Technologia chemiczna (w zakładach przemysłu kosmetycznego) |
E |
4 |
2. |
PdW: Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków |
Z |
5 |
3. |
PdW: Toksykologia żywności/ Toksykologia kosmetyku |
Z |
4 |
4. |
PdW: Dozwolone substancje dodatkowe do żywności/ Surowce kosmetyczne |
Z |
4 |
5. |
Biostatystyka |
Z |
3 |
6. |
Chemia organiczna |
Z |
5 |
7. |
Chemia analityczna |
Z |
4 |
8. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
Z |
1 |
SEMESTR IV |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW:Chemia żywności/ Chemia i receptura kosmetyków |
E |
5 |
2. |
PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków |
Z |
4 |
3. |
PdW: Aparatura i technologia w inżynierii żywności/ Aparatura i technologia w przemyśle kosmetycznym |
Z |
4 |
4. |
Kwalifikowana pierwsza pomoc |
Z |
2 |
5. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Wystąpienia publiczne i komunikacja |
Z |
1 |
6. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Digital i social media |
Z |
1 |
7. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
Z |
1 |
8. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z |
12 |
SEMESTR V |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Organizacja systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie |
E |
4 |
2. |
Bezpieczeństwo zdrowotne i prawa konsumenta |
Z |
4 |
3. |
Bezpieczeństwo i ochrona danych medycznych |
Z |
4 |
4. |
PdW: Analiza żywności/ Analiza chemiczna kosmetyku. Metody oceny kosmetyków |
E |
6 |
5. |
PdW: Opakowania artykułów żywnościowych/ Wymagania i kryteria opakowań kosmetycznych |
E |
2 |
6. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Public relations w ochronie zdrowia |
E |
2 |
7. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Content marketing w ochronie zdrowia |
Z |
2 |
8. |
Język obcy dla celów akademickich i zawodowych |
E |
2 |
SEMESTR VI |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Telemedycyna i e-zdrowie |
E |
4 |
2. |
Odpowiedzialność prawna w ochronie zdrowia |
E |
2 |
3. |
Ekonomika zdrowia |
E |
3 |
4. |
PdW: Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle spożywczym/ Chemia stosowana i gospodarowanie chemikaliami w przemyśle kosmetycznym |
Z |
3 |
5. |
PdW: Towaroznawstwo artykułów żywnościowych/ Towaroznawstwo w przemyśle kosmetycznym |
Z |
4 |
6. |
Seminarium specjalistyczne - metodologia badań własnych |
Z |
4 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa |
Z | 10 |
SEMESTR VII |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
PdW: Gospodarka wodno-ściekowa w przemyśle spożywczym/ Ocena oddziaływania na środowisko przemysłu kosmetycznego |
Z |
4 |
2. |
PdW: Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym/ Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo produktu kosmetycznego |
E |
5 |
3. |
Analiza potrzeb, tworzenie i realizacja programów zdrowotnych |
Z |
5 |
4. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie ryzykiem w usługach medycznych |
Z |
3 |
5. |
Kompetencje oczekiwane przez przedstawicieli środowiska społeczno-gospodarczego: Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy |
Z |
3 |
6. |
Seminarium specjalistyczne - projekt inżynierski |
Z |
10 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE |
CZESNE/SEMESTR: I-II | 2 800 zł |
CZESNE/SEMESTR: III-VII | 3 000 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE SPOZA UE] |
150 zł |
OPŁATA WPISOWA [POKRYWAJĄCA KOSZT ZAKUPU ODZIEŻY OCHRONNEJ] |
75 zł |
OPŁATA ZA ELS |
22 zł |
DO POBRANIA
WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 27/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 28/2022 |
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.