Polacy coraz częściej interesują się żywieniem, a także układaniem swojego jadłospisu w taki sposób, aby był on jak najbardziej wartościowy i racjonalny dla organizmu. Od kilku lat notuje się także systematyczny wzrost zainteresowania zdrowym stylem życia i aktywnością ruchową. Rekordy popularności biją profile na portalach społecznościowych prowadzone przez trenerów personalnych, czy też zawodników sportów sylwetkowych. Cieszy też, że nie jest to jedynie chwilowa tendencja, ale pewien pozytywny trend, który podlega ciągłemu rozwojowi i modyfikacjom.
Niestety, istnieje także druga strona tego medalu. W 2016 r. Polska znalazła się w niechlubnej pierwszej piątce najbardziej otyłych krajów w całej Europie (wyprzedziliśmy tym samym Rosję, Węgry czy Francję). Możemy tu już mówić o problemie epidemiologicznym, gdyż na otyłość choruje blisko 700 tysięcy osób. Eksperci, odwołując się do badań, podkreślają, że na otyłość I, II i III stopnia cierpi łącznie 27% społeczeństwa. Dodają, że jeśli zestawić te dane ze zdiagnozowaną nadwagą – liczba ta sięga blisko 70% Polaków. Lekarze i specjaliści zajmujący się tym zagadnieniem zaznaczają, że „otyłość to cichy zabójca”, a leczenie jej powikłań jest o wiele bardziej kosztowne niż leczenie samej choroby. Już małe dzieci borykają się z nadwagą, czy to z powodu skłonności genetycznych, czy błędów żywieniowych popełnianych przez rodziców. Co więcej, wzrost nadwagi i otyłości przekłada się na stale rosnący odsetek osób dorosłych chorych na cukrzycę, nowotwory (nie tylko przewodu pokarmowego), zespół metaboliczny czy choroby układu krążenia. Nieodpowiednia dieta nierzadko zmniejsza także naszą efektywność w pracy, zdolność skupienia się i osłabia możliwości nabycia nowych kompetencji.
OPROGRAMOWANIE DO UKŁADANIA JADŁOSPISU WYKORZYSTYWANE PRZEZ STUDENTÓW NA ZAJĘCIACH
CEL KSZTAŁCENIA
Misją kształcenia na studiach I stopnia na kierunku dietetyka jest nauczanie prowadzone w ścisłej korelacji z interesariuszami, ukierunkowane na osiągnięcie przez absolwenta wysokiego poziomu wiedzy praktycznej oraz zdobycie umiejętności praktycznych z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Odpowiadając tym samym na dynamikę zmian zachodzących w gospodarce wolnorynkowej w Polsce i Europie. Ponadto kształcenie na kierunku dietetyka pozwoli na osiągniecie przez absolwenta zakładanych efektów kształcenia w sposób umożliwiający dysponowanie właściwą wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami społecznymi istotnymi w pracy dietetyka zatrudnionego w odpowiednich podmiotach.
Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie specjalistów przygotowanych do pracy w obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki zgodnie z zapotrzebowaniem rynku pracy i wymogami pracodawców.
WG POLSKIEGO TOWARZYSTWA DIETETYCZNEGO ZADANIA ZAWODOWE DIETETYKA TO:
ZAJĘCIA Z PRACODAWCAMI
|
Tomasz Chojnacki EduCenter Centrum Szkoleniowe EduCenter Centrum Szkoleniowe to firma, której celem jest organizowanie i prowadzenie szkoleń o najwyższej jakości i z kompleksową obsługą. Prowadzone moduły:Warsztaty kompetencji interpersonalnych
|
Warszawski Uniwersytet Kulinarny Warszawski Uniwersytet Kulinarny to szkoła kulinarna zlokalizowana w centrum Warszawy w prestiżowej lokalizacji przy Krakowskim Przedmieściu. Oferujemy profesjonalne rozwiązania dla biznesu, gastronomi, turystyki i branży rozrywkowej. Naszymi głównymi produktami są: - Warsztaty kulinarne teambuildingowe dla firm. Nasze doświadczenie i wyjątkowe podejście pozwoli na zbudowanie lepszych relacji w zespole, poprawi komunikację, a także będzie ciekawym sposobem spędzenia czasu dla ludzi. - Warsztaty kulinarne z kuchni polskiej dla turystów i biur podróży - Eventowe warsztaty kulinarne, live cooking, prezentacje żywności, oraz catering dla firm eventowych - Szkolenia dla kucharzy i restauratorów - Prywatne gotowanie - Wynajem przestrzeni Prowadzone moduły:Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo |
ORGANIZACJA STUDIÓW
Forma zajęć, metody dydaktyczne:
Miejsca odbywania zajęć:
PERSPEKTYWY I UMIEJĘTNOSCI ABSOLWENTA
Sylwetka absolwenta dietetyki:
Dodatkowo, absolwent dietetyki dzięki obranej ścieżce kształcenia:
DIETETYKA KLINICZNA
|
DIETETYKA STOSOWANA
|
SEMESTR I |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Socjologia żywienia |
Z |
2 |
2. |
Zdrowie publiczne |
Z |
2 |
3. |
Anatomia człowieka |
E |
5 |
4. |
Fizjologia człowieka |
Z |
4 |
5. | Genetyka | Z | 3 |
6. |
Biochemia ogólna i żywności |
E |
4 |
7. |
Warsztaty kompetencji interpersonalnych |
Z |
2 |
8. |
Żywienie człowieka |
E |
5 |
9. |
Nutritional education |
Z |
3 |
10. |
Wychowanie fizyczne [30h] – tylko studia stacjonarne |
Z |
0 |
11. |
BHP i ergonomia |
Z |
0 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR II |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
Z |
1 |
2. |
Technologia informacyjna |
Z |
1 |
3. |
Kliniczny zarys chorób |
E |
3 |
4. |
Prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia |
Z |
1 |
5. |
Fizjologia człowieka |
E |
4 |
6. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet |
Z |
6 |
7. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy diagnostyki klinicznej/ Dietetyka stosowana: Choroby zakaźne, zatrucia pokarmowe, żywienie w chorobach zakaźnych |
Z |
4 |
8. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Metody oceny stanu odżywiania w warunkach domowych i szpitalnych/ Dietetyka stosowana: Stan odżywienia człowieka z elementami antropometrii |
E |
5 |
9. |
Wychowanie fizyczne [30h] – tylko studia stacjonarne |
Z |
0 |
10. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Wstępna praktyka w szpitalu w zakresie edukacji żywieniowej [d. kliniczna]/ Praktyka z technologii potraw [d. stosowana] |
Z |
3 |
11. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw [d. kliniczna]/ Wstępna praktyka w szpitalu w zakresie edukacji żywniowej [ d. stosowana] |
Z |
2 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR III |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
Z |
1 |
2. |
Psychodietetyka |
Z |
2 |
3. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Pracownia dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Pracownia dietetyki i planowania diet |
E |
6 |
4. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Patofizjologia kliniczna/ Dietetyka stosowana: Fizjologia wysiłku fizycznego |
E |
5 |
5. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Diagnostyka laboratoryjna/ Dietetyka stosowana: Diagnostyka dietetyczna |
E |
6 |
6. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni dietetycznej |
Z |
6 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w dziale żywienia w szpitalu [d. kliniczna]/ Praktyka w firmach cateringowych [d. stosowana] |
Z |
4 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR IV |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Język obcy do celów zawodowych i akademickich |
E |
2 |
2. |
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa |
Z |
3 |
3. |
Mikrobiologia ogólna i żywności |
E |
4 |
4. |
Produkcja żywności i towaroznawstwo |
Z |
2 |
5. |
Dietetyka pediatryczna |
E |
4 |
6. |
Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym |
Z |
2 |
7. |
Kwalifikowana pierwsza pomoc |
Z |
2 |
8. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Leczenie dietetyczne chorób niezakaźnych i żywieniowo zależnych/ Dietetyka stosowana: Zaburzenie odżywiania o podłożu psychogennym |
Z |
5 |
9. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia dzieci i niemowląt |
Z |
6 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR V |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Chemia żywności |
Z |
3 |
2. |
Toksykologia i bezpieczeństwo żywności |
E |
3 |
3. |
Podstawy żywienia osób aktywnych fizycznie |
E |
4 |
4. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Żywienie w chorobach metabolicznych i gastroenterologii/Dietetyka stosowana: Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób dietozależnych |
E |
5 |
5. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Produkcja potaw i posiłków wegetariańskich w profilaktyce i leczeniu chorób/Dietetyka stosowana: Surowce naturalne w profilaktyce i terapii wybranych schorzeń |
Z |
4 |
6. |
Seminarium dyplomowe I |
Z |
3 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób dorosłych |
Z |
4 |
8. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w zakresie żywienia osób starszych |
Z |
4 |
RAZEM |
30 |
SEMESTR VI |
|||
Lp. |
Moduł |
RYGOR |
ECTS |
1. |
Technologia żywności i potraw |
E |
3 |
2. |
Nutrigenomika |
Z |
2 |
3. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Zasady żywienia kobiet w przebiegu ciąży, połogu i laktacji/ Dietetyka stosowana: Żywieniowe czynniki ryzyka zagrażające zdrowiu kobiet w wieku prokreacyjnym |
E |
4 |
4. |
PdW: Dietetyka kliniczna: Podstawy prawne prowadzenia leczenia żywieniowego w warunkach klinicznych/ Dietetyka stosowana: Organizacja żywienia w zakładach żywienia zbiorowego |
E |
4 |
5. |
Seminarium dyplomowe II |
Z |
10 |
6. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka w poradni chorób układu pokarmowego i chorób metabolicznych |
Z |
4 |
7. |
Studencka Praktyka Zawodowa: Praktyka z technologii potraw |
Z |
3 |
RAZEM |
30 |
WYMAGANE DOKUMENTY
DO POBRANIA
INSTRUKCJA REJESTRACJI W SYSTEMIE E-DZIEKANAT | |
SKIEROWANIE I ZAŚWIADCZENIE LEKARSKIE |
CZESNE/SEMESTR: I-II | 2 800 zł |
CZESNE/SEMESTR: III-VI | 3 000 zł |
OPŁATA REKRUTACYJNA [OBYWATELE UE] |
85 zł |
OPŁATA REKRUTACYJA [OBYWATELE SPOZA UE] |
150 zł |
OPŁATA WPISOWA [POKRYWAJĄCA KOSZT ZAKUPU ODZIEŻY OCHRONNEJ] |
75 zł |
OPŁATA ZA ELS |
22 zł |
DO POBRANIA
WZÓR UMOWY O WARUNKACH ODPŁATNOŚCI | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 1/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 2/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 27/2022 | |
ZARZĄDZENIE KANCLERZA 28/2022 |
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.