Celem projektu „Akademia Zdrowia i Urody” jest propagowanie wśród młodzieży prozdrowotnych nawyków związanych ze stylem życia, szczególnie w zakresie dbania o ciało oraz racjonalnego odżywiania. Zapraszamy do udziału w zajęciach w formie lekcji online oraz warsztatów stacjonarnych. Lekcje będą prowadzone przez kadrę dydaktyczną Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia oraz Partnerów Uczelni. Udział w projekcie jest dobrowolny i całkowicie bezpłatny. Uczestnicy projektu mają szansę otrzymać imienne certyfikaty oraz wziąć udział w quizach z nagrodami ufundowanymi przez Partnerów Projektu. Szczegóły poniżej.
Projekt skierowany jest do uczniów szkół średnich.
CELE
PROGRAM
Program Akademii Zdrowia i Urody podzielony został na trzy części: lekcje, warsztaty edukacyjne, spotkania.
Na lekcje/warsztat może zapisać się każdy uczeń/uczennica szkoły średniej indywidualnie lub dana grupra może zostać zgłoszona przez koordynatora szkoły.
W zakładkach obok znajdują się pogrupowane tematycznie wydarzenia wraz z opisem oraz dedykowanym linkiem do zapisu. Na każde wydarzenie należy się zarejestrować oddzielnie.
ZAPISY INDYWIDULANE: REJESTRACJA ONLINE
ZAPISY GRUPOWE: mailowo Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Każda szkoła może wybrać wszystkie interesujące ją lekcje online, spotkania online, warsztaty stacjonarne.
Aby otrzymać imienny certyfikat Akademii Zdrowia i Urody należy skorzystać z wybranych minimum trzech lekcji/warsztatów edukacyjnych, wziąć udział w wybranym quizie z danego obszaru tematycznego oraz skorzystać ze spotkania online z działu "POZNAJ WSIIZ". Na każde z tych wydarzeń należy się zarejestrować w systemie ClickMeeting oraz wziąć udział przez platformę. Po wzięciu udziału w wymienionych 5 wydarzeniach, należy wsyłać mailowo [na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.] prośbę o wydanie certyfikatu. podając swoje imię, nazwisko oraz wydarzenia w których wzięło się udział.
Przygotowano quizy tematycze z zakresu:
CHEMII ŻYWNOŚCI |
25.03.2021 |
14:00 |
REJESTRACJA ONLINE |
CHEMII KOSMETYCZNEJ |
29.03.2021 |
13:00 |
REJESTRACJA ONLINE |
KOSMETOLOGII |
30.03.2021 |
13:00 |
REJESTRACJA ONLINE |
DIETETYKI |
07.04.2021 |
13:00 |
REJESTRACJA ONLINE |
Dla uczestników quizów z określonego obszaru tematycznego przewidziane są miłe niespodzianki, natomiast dla zwycięzców cenne nagrody ufundowane przez Partnerów Projektu.
M.in. szkolenia specjalistyczne w zakresie stylizacji brwi i rzęs organizowane przez Partnera Akademii Zdrowia i Urody – Maxlash Professional
Dodatkowo nagrodami będą: monitor aktywności BT 4.0 [bezprzewodowy zegarek wielofunkcyjny], bawełniane, wygodne, oddychające skarpetki w fantazyjne wzory pasujące do wszystkiego, kosmetyki do pielęgnacji ciała i stóp, narzędzia i akcesoria do pielęgnacji ciała, kominy na szyję, power banki, kubki termiczne, notatniki, butelki sportowe.
Wydarzenie, które się odbyły publikowane są na bierząco na kanale YouTube Uczelni
PROWADZĄCY: | Maciej Gałężewski - Absolwent kursów instruktorskich Maxlash Professional, trener stylizacji rzęs od 2008 roku. |
OPIS WYDARZENIA: |
Serdecznie zapraszamy na lekcję on-line oraz warsztat pt. „Blaski i cienie stylizacji rzęs” - podczas zajęć styliści firmy Maxlash Professional opowiedzą Państwu o poprawnym wykonaniu zabiegów, ew. błędach, konsekwencjach zbyt mocnych stylizacji, braku higieny, dłubania, wyrywania rzęs etc. Dyskusja dotyczyć będzie też cen rynkowych, obsługi klienta, typowych i nietypowych zachowań klientek i recepcie na sukces stylistek rzęs. Podczas warsztatów będziecie mieli Państwo okazję nie tylko zobaczyć na własne oczy poprawne wykonanie zabiegu przedłużania rzęs oraz spróbować własnych sił w aplikacji rzęs na specjalnie przygotowanych stanowiskach. Jeżeli przedłużanie, zagęszczanie i stylizacja rzęs to Twój świat to nie może Cię zabraknąć. |
PROWADZĄCY: | Bartosz Kiec - Magister Biotechnologii medycznej, absolwent studiów podyplomowych "Trychologia w kosmetologii" na Uniwersytecie Jagiellońskim. W dotychczasowej pracy zawodowej zajmował stanowisko specjalisty ds. izolacji przeciwciał w jednym z berlińskich laboratoriów. Członek Międzynarodowego stowarzyszenia trychologii klinicznej i estetycznej ICATA oraz Polskiego Stowarzyszenia Trychologicznego. Prowadzi gabinet trychologiczny Anagen w Kielcach. Uczestniczy w Międzynarodowym Kongresie i Targach Beauty LNE jako uczestnik i prelegent. Testuje wiele produktów oraz urządzeń trychologicznych różnych międzynarodowych firm.. |
OPIS WYDARZENIA: |
Włosy to atut każdego z nas. Wpływają one na nasz wizerunek, przez co ich zdrowy wygląd powinien być dla nas ważny. Codzienna pielęgnacja skóry głowy i włosów obejmuje kilka istotnych etapów, które powinny być wykonywane w odpowiedni sposób. Czynność z pozoru prosta, jednak po krótkiej analizie wiele osób wykonuje ją źle. |
PROWADZĄCY: | Renata Godlewska - Beauty Coach, dyplomowany Mistrz w zawodzie Wizażystka/Stylistka (egzamin państwowy złożony przed Lubelską Izbą Rzemieślniczą 2014r.).Psycholog - absolwentka studiów magisterskich na kierunku Psychologia Społeczna (specjalności: psychologia zachowań konsumenckich oraz reklama i PR) na SWPS oraz Podyplomowych Studiów Nowoczesnej Promocji na SGH. |
OPIS WYDARZENIA: |
Sięgając po kosmetyki kolorowe, przyświeca nam jeden cel – wyglądać piękniej! Max Factor dzielił kobiecą urodę na trzy typy kolorystyczne, wyróżniał blondynki, brunetki i braunetki, dedykując im całe serie kosmetyków. Współcześnie teoretycznie istnieją cztery typy kolorystyczne, praktycznie jest ich dwanaście. I choć brzmi to nieco onieśmielająco, to jest kilka prostych zasad wynikających z teorii barw, które pozwalają dopasować odpowiednie kolory do każdego typu urody. Dzięki właściwym wyborom kolorystycznym wyglądamy pięknie, zdrowo i promiennie, więc na pewno warto wyselekcjonować kilka barw, które będą podkreślać typ urody i co za tym idzie wspierały wizerunek. |
PROWADZĄCY: | Renata Godlewska - Beauty Coach, dyplomowany Mistrz w zawodzie Wizażystka/Stylistka (egzamin państwowy złożony przed Lubelską Izbą Rzemieślniczą 2014r.).Psycholog - absolwentka studiów magisterskich na kierunku Psychologia Społeczna (specjalności: psychologia zachowań konsumenckich oraz reklama i PR) na SWPS oraz Podyplomowych Studiów Nowoczesnej Promocji na SGH. |
OPIS WYDARZENIA: |
Sięgając po kosmetyki kolorowe, przyświeca nam jeden cel – wyglądać piękniej! Max Factor dzielił kobiecą urodę na trzy typy kolorystyczne, wyróżniał blondynki, brunetki i braunetki, dedykując im całe serie kosmetyków. Współcześnie teoretycznie istnieją cztery typy kolorystyczne, praktycznie jest ich dwanaście. I choć brzmi to nieco onieśmielająco, to jest kilka prostych zasad wynikających z teorii barw, które pozwalają dopasować odpowiednie kolory do każdego typu urody. Dzięki właściwym wyborom kolorystycznym wyglądamy pięknie, zdrowo i promiennie, więc na pewno warto wyselekcjonować kilka barw, które będą podkreślać typ urody i co za tym idzie wspierały wizerunek. |
ID WYDARZENIA: | K10 |
DATA: | 13.04.2021 |
GODZINA: | 12:00 [90 min] |
FORMA: | WARSZTAT |
LOKALIZACJA: | Kampus 1 WSIiZ - ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18, Warszawa |
PROWADZĄCY: | Magdalena Owczarek - Dyplomowany kosmetolog - podolog. Absolwentka Akademii Medycznej w Łodzi, Wyższej Szkoły Fizjoterapii we Wrocławiu oraz WSZKiPZ w Warszawie studia podyplomowe na kierunku podologia. Jest współpromotorem wielu prac magisterskich i licencjackich z dziedziny podologii i kosmetologii. Od 2005 roku prowadzi wykłady w zakresie kosmetologii leczniczej i podologii kosmetycznej oraz zajęcia praktyczne z kosmetologii pielęgnacyjnej i podologii na studiach magisterskich, licencjackich oraz na kursach zawodowych. Jest szkoleniowcem firm: Yonelle i Secret Lashes. Ma w swoim dorobku publikacje w pismach branżowych tj. „Beauty Forum” oraz na blogu firmy Noble Healt. Od trzech lat jest członkiem jury konkursu Beauty Premium. |
OPIS WYDARZENIA: |
|
REJESTRACJA: | REJESTRACJA ONLINE WYDARZENIE STACJONARNE - platforma ClickMeeting służy tylko do zapisów |
ZAPISY GRUPOWE: | W przypadku zapisów grupowych, prosimy o kontakt nauczyciela / koordynatora szkoły: mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
PROWADZĄCY: | Agata Skiwska - Absolwentka Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia. Kosmetolog z zamiłowania i pasji do pielęgnacji ciała i zdrowia. Od ponad 13 lat prowadzi własną praktyką w Gabinecie Kosmetologii w Radzyminie. Swoje umiejętności podwyższa na szkoleniach zarówno w Polsce, jak i za granicą, między innymi w USA. Wieloletni wykładowca i egzaminator w studium kosmetycznym Centrum Nauki i Biznesu Żak w Wołominie. Od 2015 r. związana z WSIiZ w Warszawie. |
OPIS WYDARZENIA: |
Celem wykładu jest przedstawienie Jednej z najczęstszych chorób skóry jakim jest trądzik młodzieńczy.
|
PROWADZĄCY: | Łukasz Czerniewski - Magister kosmetologii, absolwent Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Specjalista zabiegów kosmetologii estetycznej oraz z wykorzystaniem zaawansowanych technologii, pasjonat chemii kosmetycznej. Konsultant prasy urodowej oraz programów telewizyjnych. Na co dzień właściciel gabinetu kosmetologicznego, gdzie na codzień wykorzystuje swoją wiedzę w pracy z pacjentami. Finalista pierwszej edycji konkursu Kosmetyczka Roku w roku 2013 |
OPIS WYDARZENIA: |
Typy skór bez tajemnic. Poznaj tajniki pielęgnacji twarzy w oparciu o naukowe metody diagnozy skóry. Celem warsztatu jest zapoznanie uczestników z różnymi cechami skóry twarzy, sposobami diagnozowania typów cer oraz zasadami prawidłowej pielęgnacji, ze szczególnym uwzględnieniem skomplikowanej skóry osób nastoletnich. Uczestnicy zapoznają się nie tylko z występującymi rodzajami cer, ale także ich charakterystycznymi cechami, tradycyjnymi oraz aparaturowymi metodami diagnozy oraz poprawnymi technikami pielęgnacji. |
PROWADZĄCY: | Maciej Gałężewski - Absolwent kursów instruktorskich Maxlash Professional, trener stylizacji rzęs od 2008 roku. |
OPIS WYDARZENIA: |
Kocie oko, efekt Kim, a może Hollywood? Która stylizacja będzie królować w tym roku w gabinetach? Na to pytanie postarają się odpowiedzieć p. Kasia i p. Maciej z Maxlash Professional. Zapraszamy Państwa serdecznie na lekcję on-line pt. „Trendy stylizacji rzęs 2021”. Instruktorzy opowiedzą o poprawnym doborze stylizacji do określonych kształtów oczu, o zmieniających się trendach i nadchodzących nowościach i zmianach w świecie rzęs. Poruszymy oczywiście temat doboru odpowiednich parametrów rzęs, długości, grubości, podkręcenia, a nawet kolorów. Jeżeli przedłużanie, zagęszczanie i stylizacja rzęs to Twój świat to nie może Cię zabraknąć. |
PROWADZĄCY: | Dorota Rożek - Absolwentka Chemii Środków Bioaktywnych i Kosmetyków Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz studiów podyplomowych: Wiedza o Kosmetykach i Suplementach Diety Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. Od wielu lat związana z przemysłem kosmetycznym, pracuje na stanowisku specjalisty do spraw dokumentacji, oceny bezpieczeństwa oraz badań fizykochemicznych kosmetyków, Zastępca Kierownika Zakładu Laboratorium Badań Wyrobów Kosmetycznych i Chemii Gospodarczej, Audytor wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością wg Normy ISO 9001:2015, członek grup roboczych w Polskim Związku Przemysłu Kosmetycznego. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy dydaktycznej (nauczyciel, Przewodniczący Zespołów Egzaminacyjnych). |
OPIS WYDARZENIA: |
Celem wykładu jest dostarczenie podstawowych informacji na temat badań laboratoryjnych prowadzonych dla kosmetyków w celu potwierdzenia właściwości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych zanim trafią na rynek. Lekcja dostarczy odpowiedzi na często zadawane pytania: Czym jest wprowadzenie produktu kosmetycznego na rynek? Kiedy produkt kosmetyczny może zostać uznany za bezpieczny? Kto czuwa nad bezpieczeństwem takiego produktu? Zakres wykładu uwzględnia wprowadzenie elementarnej wiedzy z zakresu badań mikrobiologicznych, dermatologicznych, fizykochemicznych, potwierdzających funkcje wyrobu kosmetycznego (badania ankietowe, aparaturowe). Program wykładu obejmuje zapoznanie ze sposobem dobierania badań do produktów kosmetycznych oraz z podstawowym sprzętem wykonującym określone badania |
PROWADZĄCY: | Sebastian Grzyb - Absolwent Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz Medycznego Studium Zawodowego im. prof. Stanisława Liebharta w Lublinie. Stopień doktora nauk chemicznych uzyskał pracując w Instytucie Chemii Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, prowadząc badania nad syntezą pochodnych porfiryny, które są stosowane w medycynie i farmakologii w terapii fotodynamicznej-skutecznej metodzie leczenia chorób nowotworowych. Biegły sądowy w dziedzinie chemia. Wykładowca, nauczyciel i autor projektów edukacyjnych i naukowych z zakresu chemii i przedmiotów pokrewnych. |
PROWADZĄCY: | Sebastian Grzyb - Absolwent Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz Medycznego Studium Zawodowego im. prof. Stanisława Liebharta w Lublinie. Stopień doktora nauk chemicznych uzyskał pracując w Instytucie Chemii Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, prowadząc badania nad syntezą pochodnych porfiryny, które są stosowane w medycynie i farmakologii w terapii fotodynamicznej-skutecznej metodzie leczenia chorób nowotworowych. Biegły sądowy w dziedzinie chemia. Wykładowca, nauczyciel i autor projektów edukacyjnych i naukowych z zakresu chemii i przedmiotów pokrewnych. |
OPIS WYDARZENIA: |
Jak dbać o to, aby Nasza skóra była młoda i zdrowa? Najskuteczniejszy sposób to terapie anti-aging. Odpowiednia ochrona i pielęgnacja naszego ciała i skóry za pomocą dostępnych dziś powszechnie wielu doskonałych preparatów kosmetycznych to klucz do sukcesu. Różnorodne związki i substancje chemiczne, które odpowiednio i właściwie zastosowane i wykorzystane – jako składniki preparatów kosmetycznych, potrafią przynieść oczekiwane i pożądane efekty. |
PROWADZĄCY: | Dorota Rożek - Absolwentka Chemii Środków Bioaktywnych i Kosmetyków Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz studiów podyplomowych: Wiedza o Kosmetykach i Suplementach Diety Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. Od wielu lat związana z przemysłem kosmetycznym, pracuje na stanowisku specjalisty do spraw dokumentacji, oceny bezpieczeństwa oraz badań fizykochemicznych kosmetyków, Zastępca Kierownika Zakładu Laboratorium Badań Wyrobów Kosmetycznych i Chemii Gospodarczej, Audytor wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością wg Normy ISO 9001:2015, członek grup roboczych w Polskim Związku Przemysłu Kosmetycznego. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy dydaktycznej (nauczyciel, Przewodniczący Zespołów Egzaminacyjnych). |
OPIS WYDARZENIA: |
Jeżeli zastanawiasz się czy tworzenie kompozycji zapachowych to magiczna sztuczka, czy może kwestia wprawy perfumiarza to zapraszamy na lekcję: „Magia zapachów” - tworzenie kompozycji zapachowych. Celem wykładu jest dostarczenie podstawowych informacji na temat roli kompozycji zapachowych w produktach kosmetycznych. Zakres wykładu uwzględnia wprowadzenie elementarnej wiedzy na temat tworzenia kompozycji zapachowych, a także ich klasyfikacji oraz kryterium doboru kompozycji do grupy produktu. |
PROWADZĄCY: | Agnieszka Chojnacka - Jestem absolwentką Wydziału Chemiczno-Matematycznego Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Posiadam uprawnienia pedagogiczne. Studia doktoranckie rozpoczęłam w 2002 roku na Wydziale Chemii Uniwersytetu Warszawskiego w Pracowni Stereokontrolowanej Syntezy Organicznej, a w 2006 roku uzyskałam stopień doktora nauk chemicznych. Pracowałam jako wykładowca w Katedrze i Zakładzie Chemii Medycznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Prowadziłam zajęcia dydaktyczne z chemii medycznej dla stu-dentów I i II Wydziału Lekarskiego i Oddziału Lekarsko-Dentystycznego oraz wykłady z chemii na kursie przygotowawczym organizowanym przez Warszawski Uniwersytet Me-dyczny. Pełniłam też funkcję kierownika w Pracowni Badań Dermatologicznych i Aplikacyjnych Specjalistycznego Laboratorium Badawczego „ITA-TEST”. Zajmowałam się badaniami aparaturowymi weryfikując deklarowane efekty działania danego kosmetyku na skórę człowieka. Jestem współautorem publikacji naukowych. Uczenie innych sprawia mi ogromną radość i satysfakcję. |
OPIS WYDARZENIA: |
Podczas lekcji omówimy historię powstania mydła w kostce. Prześledzimy jak zmieniało się mydło od zwykłej, szarej lub bezbarwnej masy uformowanej najczęściej w kształt prostokątny, aż do dzisiejszych fantazyjnych wyrobów mydlanych w różnych kształtach i kolorach. Dowiemy się czym jest mydło rozpatrywane z punktu widzenia chemika oraz zwykłego użytkownika. Wyjaśnimy znane wszystkim powiedzenie „wyjść jak Zabłocki na mydle”. Udowodnimy lub nie, że mydło w kostce, mydło w płynie i płyn micelarny mają ze sobą coś wspólnego. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie: „Czy tradycyjne mydło w kostce odchodzi powoli do lamusa?” oraz „Czy można polubić mydło w kostce?” |
PROWADZĄCY: | Justyna Rewak-Soroczyńska. |
OPIS WYDARZENIA: |
Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z zasadami interpretacji składów INCI kosmetyków. Uczniowie dowiedzą się jakie grupy składników mogą występować w poszczególnych kategoriach wyrobów kosmetycznych i co można wyczytać z ich etykiet. Przeprowadzone zostaną warsztaty online polegające na samodzielnej pracy z wybranymi produktami kosmetycznymi. |
PROWADZĄCY: | Dorota Rożek - Absolwentka Chemii Środków Bioaktywnych i Kosmetyków Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz studiów podyplomowych: Wiedza o Kosmetykach i Suplementach Diety Wyższej Szkoły Zawodowej Kosmetyki i Pielęgnacji Zdrowia. Od wielu lat związana z przemysłem kosmetycznym, pracuje na stanowisku specjalisty do spraw dokumentacji, oceny bezpieczeństwa oraz badań fizykochemicznych kosmetyków, Zastępca Kierownika Zakładu Laboratorium Badań Wyrobów Kosmetycznych i Chemii Gospodarczej, Audytor wewnętrzny Systemu Zarządzania Jakością wg Normy ISO 9001:2015, członek grup roboczych w Polskim Związku Przemysłu Kosmetycznego. Posiada wieloletnie doświadczenie w pracy dydaktycznej (nauczyciel, Przewodniczący Zespołów Egzaminacyjnych). |
OPIS WYDARZENIA: |
Produkty kosmetyczne i ich formy” zaprasza Słuchaczy na podróż po krainie kosmetyków. Celem wykładu jest dostarczenie podstawowych informacji na temat produktów kosmetycznych i ich form. Lekcja przybliży Słuchaczom zakres definicji produktu kosmetycznego, pozwoli odróżnić produkt kosmetyczny od innych wyrobów świata chemii. Wskaże jakie elementy należy wziąć pod uwagę kwalifikując wyrób jako kosmetyk Czy wiesz, że definicja produktu kosmetycznego odnosi się do trzech elementów: formy, miejsca aplikacji i celu stosowania (funkcji) produktu? A produkt konsumencki może zostać wprowadzony do obrotu jako produkt kosmetyczny, jeżeli każdy z tych trzech elementów odpowiada definicji produktu kosmetycznego? Dodatkowo program wykładu obejmuje zapoznanie z klasyfikacją produktów kosmetycznych np. ze względu na funkcję, miejsce aplikacji czy formę. Zakres wykładu uwzględnia wprowadzenie elementarnej wiedzy z zakresu różnorodności form fizykochemicznych kosmetyków oraz krótki przegląd tych form. Czy wiesz jak scharakteryzować płyn kosmetyczny, aerozol czy emulsję kosmetyczną? Albo znasz odpowiedź na pytanie: które kosmetyki zawierają w swoim składzie wodę? Wykład wyjaśni co bierze pod uwagę technolog tworząc recepturę kosmetyku o wymaganej formie. |
PROWADZĄCY: | Łukasz Czerniewski - magister kosmetologii, absolwent Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Specjalista zabiegów kosmetologii estetycznej oraz z wykorzystaniem zaawansowanych technologii, pasjonat chemii kosmetycznej. Konsultant prasy urodowej oraz programów telewizyjnych. Na co dzień właściciel gabinetu kosmetologicznego, gdzie na codzień wykorzystuje swoją wiedzę w pracy z pacjentami. Finalista pierwszej edycji konkursu Kosmetyczka Roku w roku 2013 |
PROWADZĄCY: |
dr n. ekon. Piotr Jankowski - Doktor nauk ekonomicznych w zakresie towaroznawstwa żywności (Akademia Morska w Gdyni). Dysertacja doktorska poświęcona badaniom nad występowaniem wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w wybranych grupach artykułów rolno-spożywczych. Ukończył kilkanaście kursów specjalistycznych w zakresie analityki chemicznej między innymi studia podyplomowe „Analityka w ochronie środowiska” na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu oraz w Research Institute for Chromatography w Kortrijk, Belgia – kurs “Capillary Gas Chromatography – Mass Spectrometry”. Doświadczenie zawodowe i wiedza zdobywał podczas wieloletniej pracy Instytucie Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego oraz jako konsultant do spraw zanieczyszczeń chemicznych żywności w PISiPAR (Państwowa Inspekcja Skupu i Produkcji Artykułów Rolnych obecnie IJHAR - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), Ministerstwa Rolnictwa. Cenne doświadczenia nabył jako kierownik akredytowanego laboratorium ochrony środowiska w Północnej Irlandii. dr n. rol. Beata Cieślak - Z wykształcenia: biolog, mikrobiolog, immunolog (UW), doktor nauk w zakresie technologii żywności i żywienia (SGGW). Dysertacja doktorska poświęcona chemicznym zanieczyszczeniom żywności powstających podczas jej przetwarzania. Doświadczenie zawodowe i wiedza zdobywała podczas wieloletniej pracy w instytutach naukowych (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego, Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, oba zlokalizowane w Warszawie). Przez okres dwóch lat była ekspertem i konsultantem do spraw zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności w PISiPAR (Państwowa Inspekcja Skupu i Produkcji Artykułów Rolnych obecnie IJHAR - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), Ministerstwa Rolnictwa.. |
OPIS WYDARZENIA: |
Kilkuminutowe wprowadzenie dotyczące metod konserwacji produktów spożywczych. Interaktywna prezentacja naturalnych metod konserwacji żywności w oparciu o degustację i wybór najsmaczniejszych produktów. Produkty wybiorą uczestnicy warsztatów, następnie przeprowadzona będzie dyskusja o powody wyboru. Wytypowane produkty/metody konserwacji zostaną omówione wraz z przedstawieniem wszystkich aspektów biologiczno-chemicznych dotyczących prezentowanej metody (krótki pokaz slajdów). |
PROWADZĄCY: | dr n. rol. Beata Cieślak - z wykształcenia: biolog, mikrobiolog, immunolog (UW), doktor nauk w zakresie technologii żywności i żywienia (SGGW). Dysertacja doktorska poświęcona chemicznym zanieczyszczeniom żywności powstających podczas jej przetwarzania. Doświadczenie zawodowe i wiedza zdobywała podczas wieloletniej pracy w instytutach naukowych (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego, Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, oba zlokalizowane w Warszawie). Przez okres dwóch lat była ekspertem i konsultantem do spraw zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności w PISiPAR (Państwowa Inspekcja Skupu i Produkcji Artykułów Rolnych obecnie IJHAR - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), Ministerstwa Rolnictwa. |
OPIS WYDARZENIA: |
Tematem spotkania na być zwrócenie uwagi młodych konsumentów na etykiety produktów spożywczych. Na początku pojawi się konwersacja: po co nam etykiety, kto je czyta i czy my też powinniśmy się tym interesować, wskażemy najważniejszych graczy na rynku spożywczym i ich cele strategiczne. Będziemy analizować 15 do 20 etykiet produktów spożywczych: jogurt, wędliny, pizza, batoniki, oranżada, pikle, zupy instant, dania instant, karma dla zwierząt…… Wyodrębnimy elementy wszystkich etykiet i ich parametry. Następnie przedstawione będę informacje czego wymaga polskie prawo w tym zakresie i na tej podstawie młodzież przygotuje swój projekt etykiety. Po zakończeniu tego spotkania młodzież będzie umiała odpowiedzieć na pytanie: jakie ważne informacje powinny znaleźć się na etykietach, jak je czytać i na co zwracać uwagę. Spotkanie będzie interaktywne, co oznacza czynny udział młodzieży w tym wydarzeniu. Oczekujemy na spotkanie z osobami ciekawymi świata i zainteresowane tematem, otwarte na udział w konwersacji prowadzącymi zajęcia. |
PROWADZĄCY: | Sebastian Grzyb - Absolwent Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej oraz Medycznego Studium Zawodowego im. prof. Stanisława Liebharta w Lublinie. Stopień doktora nauk chemicznych uzyskał pracując w Instytucie Chemii Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, prowadząc badania nad syntezą pochodnych porfiryny, które są stosowane w medycynie i farmakologii w terapii fotodynamicznej-skutecznej metodzie leczenia chorób nowotworowych. Biegły sądowy w dziedzinie chemia. Wykładowca, nauczyciel i autor projektów edukacyjnych i naukowych z zakresu chemii i przedmiotów pokrewnych. |
PROWADZĄCY: | dr Piotr Jankowski |
OPIS WYDARZENIA: |
Zdefiniowanie co to są substancje dodatkowe. Historyczny przyczynek do stosowania substancji dodatkowych. Przedstawienie podziału i celów stosowania kilkunastu dodatków do żywności. Odpowiedź na pytanie, kiedy powinny być stosowane dodatki do żywności a kiedy ich stosować nie wolno. Do jakich produktów nie wolno stosować dodatków do żywności i dlaczego. Podział i funkcje substancji dodatkowych. Kilka przykładów zastosowania dodatków do żywności w przykładowych produktach spożywczych. Skąd wziął się zakaz stosowania niektórych dodatków do żywności. Omówienie niektóre kontrowersji dotyczących dodatków do żywności. |
PROWADZĄCY: | Joanna Grzyb - Absolwentka Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz Podyplomowego Studium Biologii Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Stypendystka programu Socrates-Erasmus realizowanego na Uniwersytecie Ecole Nationale Superieure de Chimie w Lille we Francji. Pracowała na stanowisku chemika w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym-Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, gdzie zajmowała się analizą żywności pochodzenia zwierzęcego, a także w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach, w sekcjach: badania żywności, badania wody i sekcji analiz instrumentalnych, wykonując szerokozakresowe badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych. Popularyzatorka nauki, nauczycielka przedmiotów z obszaru chemii, biologii i pokrewnych. |
OPIS WYDARZENIA: |
Barwniki nadają wyrazisty kolor produktom, a w przypadku jedzenia wygląda ono bardziej apetycznie. Niestety często oszukują rzeczywistość, a nadmierne ich spożycie może być niebezpieczne. Jakie barwniki stosowane są w żywności, czy mogą być niebezpieczne, co należy o nich wiedzieć aby się zdrowo odżywiać. |
PROWADZĄCY: | Joanna Grzyb - Absolwentka Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie oraz Podyplomowego Studium Biologii Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Stypendystka programu Socrates-Erasmus realizowanego na Uniwersytecie Ecole Nationale Superieure de Chimie w Lille we Francji. Pracowała na stanowisku chemika w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym-Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach, gdzie zajmowała się analizą żywności pochodzenia zwierzęcego, a także w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Siedlcach, w sekcjach: badania żywności, badania wody i sekcji analiz instrumentalnych, wykonując szerokozakresowe badania fizykochemiczne i mikrobiologiczne żywności i próbek środowiskowych. Popularyzatorka nauki, nauczycielka przedmiotów z obszaru chemii, biologii i pokrewnych. |
OPIS WYDARZENIA: |
Opisanie rodzajów składników żywności oraz określenie funkcji jakie pełnią w organizmie.Wymienienie produktów będących źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów. Projektowanie doświadczeń chemicznych pozwalających wykryć białka, tłuszcze i węglowodany.Opisanie znaczenia wody, witamin, soli mineralnych dla organizmu. |
PROWADZĄCY: | dr n. rol. Beata Cieślak - z wykształcenia: biolog, mikrobiolog, immunolog (UW), doktor nauk w zakresie technologii żywności i żywienia (SGGW). Dysertacja doktorska poświęcona chemicznym zanieczyszczeniom żywności powstających podczas jej przetwarzania. Doświadczenie zawodowe i wiedza zdobywała podczas wieloletniej pracy w instytutach naukowych (Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego, Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego, oba zlokalizowane w Warszawie). Przez okres dwóch lat była ekspertem i konsultantem do spraw zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności w PISiPAR (Państwowa Inspekcja Skupu i Produkcji Artykułów Rolnych obecnie IJHAR - Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych), Ministerstwa Rolnictwa. |
OPIS WYDARZENIA: |
Tematem spotkania na być zwrócenie uwagi młodych konsumentów na fakt, że smaczne jedzenia nie jest synonimem jedzenia zdrowego. Omówione po krótce będą te składniki pokarmów, które wpływają na nasz mózg przyczyniając się do powstania odczucia przyjemności. Przykładem będą produkty spożywcze, po które chętnie sięgają młodzi ludzie, w chwili gdy sami dokonują wyboru, jak cola, chipsy czy guma do żucia. Kolejnym elementem będzie zwrócenie uwagi na etykiety i zawarte na nich informacje, jak je czytać i na co zwracać uwagę. Na żywo pokażemy ile jest cukru w coli czy tłuszczu w chipsach? Po zakończeniu tego spotkania młodzież będzie umiała odpowiedzieć na pytanie: dlaczego cola i chipsy powinny na stole pojawiać się rzadko, jakie są pozytywne i mniej pozytywne skutki życia gumy. Spotkanie będzie interaktywne, co oznacza czynny udział młodzieży w tym wydarzeniu. Oczekujemy na spotkanie z osobami ciekawymi świata i zainteresowane tematem, otwarte na udział w konwersacji prowadzącymi zajęcia.. |
PROWADZĄCY: | Krzysztof Pionkowski - Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk, doktorant w Zakładzie Biologii WUM, student kierunku lekarskiego. Od roku 2017 badacz sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Prelegent w Centrum Nauki Kopernik. Autor pracy ,,Żywienie i suplementacja w breakdance” oraz współautor publikacji naukowych z obszaru parazytologii. Pasjonuje się rysunkiem, optymalizacją metod nauki, produkcją noży. |
OPIS WYDARZENIA: |
Ile łyżeczek cukru zawiera szklanka Twojego ulubionego napoju? Dlaczego to ważne? Czy biała śmierć może dotyczyć i Ciebie? Jak producenci żywności ukrywają cukier w produktach? Dlaczego wprowadzono podatek cukrowy? Jak cukier wpływa na Twoje zdrowie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznacie w trakcie zajęć. |
PROWADZĄCY: | dr Piotr Jankowski |
OPIS WYDARZENIA: |
Tematyka lekcji oparta o 2 – 3 przykłady „cudownych” diet dostępnych w internecie i analizę ich wpływu na organizm ludzki w aspekcie zaspokajania potrzeb życiowych i budulcowych organizmu. Próba odpowiedzi dlaczego, należy dbać o różnorodność spożycia z punktu widzenia zawartości, strawności i biodostępności składników odżywczych zawartych w pożywieniu. Omówienie prawa minimum Liebiga na przykładzie aminokwasów i białek. Krótkie wprowadzenie w chemię składników żywności. Lekcja edukacyjna z pytaniami do audytorium w czasie jego trwania. |
PROWADZĄCY: | Monika Gętek - Paszek - Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. Współautorka prac dotyczących zdrowia, choroby, stylu życia, w tym także sposobu żywienia. Dietetyk–praktyk. |
OPIS WYDARZENIA: |
Czy sposób żywienia może wpływać na funkcjonowanie układu nerwowego, koncentrację i łatwość uczenia się? Tu znajdziesz odpowiedź, które składniki pokarmowe i jakie nawyki żywieniowe wspomagają proces uczenia się. |
PROWADZĄCY: | Justyna Mizera - Dietetyk sportowy, wykładowca uczelni wyższej na kierunku: dietetyka. Od 2009 r. zbilansowała ponad 1400 indywidualnych diet dla sportowców, dzieci i osób otyłych. Pracuje m.in. z 35 medalistami mistrzostw świata i olimpijczykami, ale też z amatorami. Startowała w zawodach w fitness sylwetkowym oraz półmaratonach. Autorka bestsellera "Dietetyka sportowa" oraz „Żywienia młodego sportowca”, a także licznych artykułów naukowych i popularnonaukowych. Ekspert wszystkich największych stacji telewizyjnych w Polsce. Prowadząca program Zdrowo, dla odmiany; Prowadzi warsztaty kulinarne oraz kursy z zakresu dietetyki. Dietetyk kadry Polski w zapasach, pasjonatka gotowania. www.sportowydietetyk.com.pl |
OPIS WYDARZENIA: |
Zapraszam na spotkanie dotyczące żywienia młodego sportowca; Na lekcji dowiesz się, dlaczego należy bilansować dietę osoby aktywnej fizycznie, która jednocześnie jest w wieku rozwojowym, a także czy w takim przypadku konieczna jest suplementacja, jak u dorosłych sportowców. Dowiesz się także, jak smacznie bilansować posiłki dla jakże wybrednych młodych sportowców. |
PROWADZĄCY: | Krzysztof Pionkowski - Absolwent Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, dietetyk, doktorant w Zakładzie Biologii WUM, student kierunku lekarskiego. Od roku 2017 badacz sposobu żywienia i stanu odżywienia kobiet ciężarnych w ramach Narodowego Programu Zdrowia. Prelegent w Centrum Nauki Kopernik. Autor pracy ,,Żywienie i suplementacja w breakdance” oraz współautor publikacji naukowych z obszaru parazytologii. Pasjonuje się rysunkiem, optymalizacją metod nauki, produkcją noży. |
OPIS WYDARZENIA: |
Diety alternatywne na ogół mają obniżoną wartość energetyczną i są spożywane w celu odchudzania. Informacje na ich temat są najczęściej wyszukiwane w internecie jednak nie koniecznie w rzetelnych źródłach naukowych. Moda na bycie ,,fit” napędzana przez portale zajmujące się zdrowiem i urodą sprawia, że wielu młodych ludzi chcących poprawić wygląd sięga po zawarte w nich informacje i wskazówki. Czy tego rodzaju dieta może bardziej zaszkodzić niż pomóc? W trakcie zajęć dowiesz się jakie ryzyko może nieść ze sobą dieta skomponowana w nieodpowiedni sposób, gdzie szukać wiedzy na temat żywienia oraz zapoznasz się z badaniami dotyczącymi diet alternatywnych. |
PROWADZĄCY: | Ewa Ceborska-Scheitebauer - Absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji na specjalizacji dietetyka. Od 2006 roku prowadzi poradnię dietetyczną food&diet. Przez wiele lat była ekspertem w serwisie dla rodziców niemowląt i małych dzieci. Przeprowadziła ponad 100 warsztatów i szkoleń w mazowieckich przedszkolach pokazując dzieciom co to znaczy zdrowe jedzenie. Obecnie specjalizuje się w dietach dla osób w trakcie leczenia onkologicznego (także dzieci), a także w żywieniu osób chorych neurologicznie. Autorka opracowań Żywienie w szpiczaku mnogim oraz Medycyna XXI wieku - żywienie w chorobach nowotworowych, a także książki kucharskiej "Dieta łatwostrawna - z czym się to je". |
OPIS WYDARZENIA: |
Wielu z nas popełnia błędy żywieniowe. Jedne są mniejsze, inne większe. Czasami trudno z nimi walczyć, bo stają się nawykiem. Warsztat ma na celu pokazanie, jak można wyjść z nawyku wprowadzając niby drobne zmiany w jadłospisie, ale prowadzące do poważnych i korzystnych zmian w diecie, która będzie służyła zdrowiu i urodzie. |
PROWADZĄCY: | Wanda Baltaza - Dietetyk kliniczny, wykładowca na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia. Autorka licznych publikacji naukowych, doniesień konferencyjnych, kursów, a także artykułów i wystąpień dla mediów, m.in. dla gazety Moda Na Zdrowie, Fakt i programu Onet Rano #Wiem. Zawodowo pracuje z osobami chorymi, otyłymi oraz sportowcami i dziećmi |
OPIS WYDARZENIA: |
Zadaj pytanie na żywo specjalisce z zakresu dietetyki i żywienia. |
PROWADZĄCY: | Justyna Marszałkowska - Jakubik - Dietetyk, nauczyciel akademicki i bloger w jednym. Gość audycji radiowych oraz telewizyjnych programów „śniadaniowych”. Autorka artykułów w czasopismach naukowych (Alergia, Astma, Immunologia czy Family Medicine&Primary Care Review), popularnonaukowych (Farmacja Praktyczna) czy tych całkiem rozrywkowych (Świat Kobiety, Glamour). W tej chwili publikuję przede wszystkim na swoim blogu: zdrowonajedzeni.pl |
OPIS WYDARZENIA: |
Mineralna, źródlana, smakowa, z kranu, oligoceńska… Wybór wody do picia jest trudny i wierzę, że może powodować ból głowy (podobnie jak jej brak w naszym organizmie). |
PROWADZĄCY: | Monika Gętek - Paszek - Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Z wykształcenia dietetyk i specjalista zdrowia publicznego. Współautorka prac dotyczących zdrowia, choroby, stylu życia, w tym także sposobu żywienia. Dietetyk–praktyk. |
OPIS WYDARZENIA: |
Czy wiesz ile zjadasz cukru i soli, a ile bezpiecznie można ich zjeść i jakie są konsekwencje nadmiaru? Czy zastanawiasz się jak zmniejszyć ilość tych produktów w diecie i jakie są ich główne źródła? Tu znajdziesz odpowiedź jak jeść smacznie (prawie) bez cukru i soli |
PROWADZĄCY: | Fundacja Szansa dla Niewidomych - fundacja została założona w 1992 roku przez niewidomych i ich widzących przyjaciół. Podejmowane przez Fundację działania są niezwykle różnorodne i mają na celu pomoc oraz aktywizację osób z dysfunkcją wzroku, a także przeciwdziałanie ich wykluczeniu społecznemu. Fundacja promuje idee nowoczesnej rehabilitacji, która jest kluczem do samodzielności. Swym zasięgiem obejmuje 16 tyflopunktów, gdzie specjaliści zajmują się profesjonalnym doradztwem dla osób z dysfunkcją wzroku, szkoleniami komputerowymi, warsztatami i kursami z rehabilitacji, organizują różnego rodzaju wydarzenia kulturalne, sportowe, turystyczne. Prowadzący: Dariusz Linde – kierownik tyflopunktu w Warszawie, tyflopedagog i Katarzyna Sałacińska – tyfoledagog. |
OPIS WYDARZENIA: |
W trakcie tego kursu pokażemy jak dostępna technologia wspiera codzienne funkcjonowanie osób niewidomych i słabowidzących. Pokażemy jak bezwzrokowo użyć komputera, smartfona, jak przeczytać książkę czy sprawdzić kolor i natężenie światła. Zaprezentowane zostaną również urządzenia które pomagają osobom słabowidzącym np.: przenośne lupy elektroniczne, stacjonarne powiększalniki oraz ich klasyczne odpowiedniki. |
ID WYDARZENIA: | RO08 |
DATA: | 25.02.2021 r. |
GODZINA: | 10:00 |
FORMA: | WARSZTAT ONLINE |
LOKALIZACJA: | platforma CLICK MEETING |
PROWADZĄCY: |
Pani Patrycja związana jest z Wyższą Szkołą Inżynierii i Zdrowia w Warszawie od roku 2016 r. w charakterze instruktora praktycznego przygotowania zawodowego.
Jako przedstawiciel środowiska społeczno-gospodarczego IRBK GROUP Pani Patrycja odpowiada za jakość kształcenia w ramach następujących modułów: Kosmetologia korekcyjna z elementami aparatury specjalistycznej [studia I stopnia] oraz Zabiegi aparaturowe, laserowe i estetyczne [studia II stopnia].
|
OPIS WYDARZENIA: |
Okres dojrzewania to taki czas, kiedy nie jesteśmy już dziećmi, ale jeszcze nie osobą w pełni dorosłą. To czas, gdy chcemy się podobać rówieśnikom, chcemy się również czymś wyróżniać. ale to też czas, gdy skóra naszej twarzy nie chce z nami współpracować. Zamiast, jak dotąd gładkiej i nieskazitelnej skóry, naszą twarz pokrywają zapalne, bolące guzki oraz ropne grudki. To często prowadzi nas do frustracji, a w niektórych przypadkach i do odizolowywania się od znajomych i przyjaciół. Jak postępować w tym czasie ze swoją skórą aby nie pogłębiać problemu i nie zafundować sobie w przyszłości blizn, które będą nam towarzyszyć już do końca życia? Jakie preparaty mogą sprawić, że zmian trądzikowych będzie mniej, a które mogą naszej skórze zaszkodzić? Czy reklamy mówią prawdę? Czy preparat, który stosuje koleżanka/ kolega będzie idealny również dla mojej skóry? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedz podczas naszego spotkania.
|
REJESTRACJA: | REJESTRACJA ONLINE |
ZAPISY GRUPOWE: | W przypadku zapisów grupowych, prosimy o kontakt nauczyciela / koordynatora szkoły: mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. |
PROWADZĄCY: | Magdalena Szymczak-Kępka - Magister psycholog-diagnosta, specjalista z zakresu trychologii, autorka książki „Problem w głowie czy na głowie. Dowiedz się, z czym naprawdę walczysz!”. Wykładowca akademicki, autorka licznych artykułów związanych z tematyką włosów. Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego wydziału psychologii. Ukończyła studia podyplomowe w zakresie psychologii klinicznej SWPS, oraz w zakresie dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych WUM. Założyciel Fundacji Włos ma Głos, oraz członkini-założycielka ICATA. Współwłaścicielka Kliniki Włosów Hair Lab w Warszawie, gdzie pracuje z osobami borykającymi się z utratą włosów na różnym tle. Prowadzi autorski program terapeutyczny dla osób zmagających się z trichotillomanią. Zajmuje się również projektowaniem niechirurgicznych uzupełnień włosów. |
OPIS WYDARZENIA: |
Odpowiednia komunikacja to umiejętność, a nie cecha charakteru. To oznacza, że może się jej nauczyć każdy z nas. Za tym słowem kryje się nauka asertywnej postawy, umiejętności publicznych wystąpień, raczenia sobie w wielu trudnych sytuacjach. Dlatego zdobywanie wiedzy w zakresie psychologicznych umiejętności nawiązywania odpowiedniej komunikacji w zależności od danego kontekstu społecznego w jakim się znajdujemy, łączy się z automatycznym zwiększaniem swoich szans na powodzenie w zakresie nawiązywania relacji prywatnych lub osiągania sukcesu w pracy. |
Kampus nr 1 Ul. Bitwy Warszawskiej 1920 nr 18 |
Kampus nr 2 Al. Jerozolimskie 195 A |
Ta strona korzysta z „ciasteczek”, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Klikając „Zgadzam się”, wyrażasz zgodę na użycie WSZYSTKICH plików cookie. Możesz jednak spersonalizować ustawienia plików cookies klikając „Ustawienia plików cookies”.