W dniu 17 października 2017 roku, na terenie zakładu produkcyjnego Browaru Żywiec, należącego do Grupy Żywiec S.A. odbyła się wizyta studyjna, w której uczestniczyli studenci Instytutu Technicznego PWSZ w Nowym Sączu.
Wizyta studyjna zorganizowana została dla 30 osobowej grupy studentów kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji w ramach projektu pn. „Kompetentny inżynier” realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (POWR.03.01.00-00-K324/16-00).
Dla uczestników projektu wizyta była okazją poznania praktycznego aspektu funkcjonowania zakładu. Cennym doświadczeniem dla studentów była możliwość zobaczenia nowoczesnej i zautomatyzowanej warzelni, fermentowni, hali filtrów czy rozlewni piwa butelkowego i puszkowego. Studentów oprowadzał wieloletni pracownik zakładu zajmujący się procesami technologicznymi, który bardzo ciekawie i obszernie wyjaśniał procesy, opowiadał o technologiach produkcyjnych stosowanych w browarze.
Możliwość poznania historii żywieckiego browaru, jego współczesności, uzyskania odpowiedzi na szereg pytań w trakcie wizyty, bez wątpienia istotnie wzbogaciła wiedzę uczestników projektu na temat funkcjonowaniu zakładu.
Opiekunowie: dr Aldona Wota, dr Monika Golonka
https://www.ans-ns.edu.pl/wi/projekty/2017-03-05-19-11-31/aktualnosci/1536-wizyta-studyjna-na-terenie-browaru-w-zywcu#sigProId8351cb4ff9