W dniu 6 czerwca 2016 roku studenci III roku Zarządzanie i inżynieria produkcji o specjalności Inżynieria Mechaniczna oraz Inżynieria Produkcji Żywienia uczestniczyli w zajęciach studyjnych na terenie browaru przemysłowego w Żywcu, wchodzącego w skład grupy piwowarskiej Żywiec S.A., w ramach zajęć z Logistyki i zarządzania produkcją.

Pierwszym punktem wycieczki był wykład nt. funkcjonowania firmy poprowadzony przez pracownika, który jest związany z zakładem od 20 lat. Można było się dowiedzieć od strony teoretycznej jak wygląda proces warzenia piwa czy też nalewania produktu finalnego do butelek. Następnie miała miejsce dyskusja, podczas której studenci mogli uzyskać odpowiedź na nurtujące ich pytania z zakresu działalności spółki.

Zwieńczeniem wycieczki było zwiedzanie zakładu, gdzie można było zobaczyć między innymi halę, w której następuje proces warzenia piwa, czy też zautomatyzowaną linię rozlewania piwa do puszek i butelek.

Dzięki temu studenci mieli możliwość zgłębienia wiedzy w praktyce i w teorii z zakresu procesu warzenia piwa oraz logistyki stosowanymi w zakładzie, co było głównym celem wizyty.