W dniach 24-25 listopada 2015r. studenci III i IV roku specjalności Inżynieria Produkcji Żywności wraz z nauczycielami akademickimi Instytutu Technicznego (dr hab. inż. Jerzy Langman, dr inż. Anna Mikulec) uczestniczyli w zajęciach terenowych w Tychach i Ciechanowie.
Program wyjazdu obejmował zwiedzanie dwóch zakładów: Tyskiego Browarium oraz firmy Cedrob S.A.
Pierwszego dnia studenci mieli możliwość poznania historii piwowarstwa, poszczególnych etapów procesu produkcji piwa, z uwzględnieniem gospodarowania odpadami produkcyjnymi.
Drugi dzień zajęć miał miejsce w firmie Cedrob S.A. w Ciechanowie, która specjalizuje się w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych. Jest to największa firmą w tej branży z polskim kapitałem i jako jedyna w kraju pracuje w tzw. „obiegu zamkniętym”. Studenci mieli okazję zobaczyć wylęgarnię piskląt w Pawłowie, fermy tuczu oraz ubojnię drobiu w Ciechanowie. Poznali również strategię firmy i metody zarządzania stosowane w tak dużym przedsiębiorstwie. Wszyscy uczestnicy byli zachwyceni zarówno organizacją pracy jak i nowoczesnym parkiem technologicznym zakładu.
Surowy zakaz fotografowania nie pozwala podzielić się wrażeniami z wizyty w tak nowoczesnych zakładach produkcyjnych.