W dniu 13 października 2014 r. nauczyciele akademiccy Instytutu Technicznego (prof. dr hab. inż. B. Cieślikowski, dr hab. inż. S. Francik, doc. dr inż. M. Aleksander, dr inż. K. Janisz, dr inż. R. Poradowski) oraz studenci studiów II stopnia kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji, a także studenci Mechatroniki uczestniczyli w wyjeździe studyjnym do browaru przemysłowego w Żywcu wchodzącego w skład grupy piwowarskiej Grupa Żywiec S.A. (jeden z największych producentów piwa w Polsce oraz część Grupy Heineken - największego producenta piwa w Europie, a trzeciego na świecie)

Wizytę rozpoczęło spotkaniem w sali konferencyjnej, gdzie Panowie: Kazimierz Wiercigroch Główny inżynier i Krzysztof Błasiak przedstawili politykę firmy oraz koncepcję zarządzania produkcją flagowych produktów Grupy Żywiec S.A..

Przedstawiciele firmy zwrócili uwagę na prowadzone działania dla zapewnienia wysokiej niezawodności produkcji przez eliminację strat w różnych obszarach funkcjonowania. Utrzymanie parku maszynowego Browaru Żywiec w pełnej sprawności technicznej jest jednym podstawowych warunków funkcjonowania browaru. Aby sprostać tym zadaniom, firma skutecznie wdraża – Total Productive Maintenance (TPM). Efektem wprowadzenia tej metody jest utrzymanie linii produkcyjnych w jak najlepszym stanie przy zakładanych optymalnych kosztach. Wdrożenie TPM zapobiega też produkcji wybrakowanych produktów i zapewnia zminimalizowanie strat czasu związanych z rozruchem, nastawami i dostrajaniem urządzeń, przekładając te działania na wymierne korzyści optymalizacji kosztów. W ramach tego podejścia firma stosuje m.in. metodę Kazein, dzięki której nastąpił wzrost efektywności za pomocą niskonakładowych udoskonaleń procesu i organizacji miejsca pracy; ciągłe doskonalenie; eliminację jakiegokolwiek zagrożenia dla pracowników, jak również zagrożeń dla środowiska naturalnego.

Studenci zostali przeszkoleni w zakresie zasad bhp obowiązujących na terenie zakładu. Uczestnicy mogli też zadać pytania dot. utrzymania ruchu i zarządzania produkcją, na które za każdym razem uzyskali wyczerpujące odpowiedzi. Na koniec Panowie zwrócili uwagę na ogromną rolę praktyk studenckich, które pozwalają nabyć podstawowe umiejętności praktyczne i doświadczenie niezwykle istotne w aspekcie podjęcia pierwszej pracy.

Dalsza część wizyty obejmowała zwiedzanie zakładu produkcyjnego, w trakcie którego szczegółowo omówiony został proces produkcyjny piwa. Zwrócono również uwagę na stosowaną w firmie metodę obsługi: Reliability-Centered Maintenance (RCM) – skierowaną na uzyskanie wysokiej niezawodności. Studenci z bliska obserwowali różne etapy przygotowania i produkcji piwa, w tym jedne z najbardziej nowoczesnych linii produkcyjnych, których zdolności produkcyjne szacowane są na poziomie 5,5 mln hl piwa rocznie.

Efekty prowadzanej przez Grupę Żywiec S.A. polityki jakości i zarządzania produkcją są imponujące i stanowią niezwykle cenną lekcję dla przyszłych managerów produkcji. Mamy również nadzieję, że tegoroczny wyjazd zapoczątkuje owocną współpracę z firmą, a nasi studenci odważnie podejmą starania o praktyki, czy staż studencki w Grupie Żywiec S.A., gdyż firma stawia wyłącznie na najlepszych.