Dnia 8 października obchodzony jest National Pierogi Day. Z tej okazji w poprzednim miesiącu klasy I i III Technikum żywienia pod opieką pani Beaty Łęczyckiej w ramach zajęć innowacyjnych zorganizowały „Dzień pieroga”.
Uczniowie przygotowali pierogi gotowane, pieczone i smażone. Spośród pierogów gotowanych dominowały tradycyjne ruskie, z borówkami, ze szpinakiem i serem, z kaszą gryczaną i serem fetta, Chinkali. Pieczone to m.in.: ziemniaczane pierożki z farszem pieczarkowym, po mazursku z białą kiełbasą, pieróg drożdżowy z farszem z kapusty włoskiej i mięsa oraz z kapustą włoską, smażone natomiast: syryjskie z mięsem, kukurydzą i papryką.
Aby zaostrzyć smak pierogów, młodzież przygotowała dip czosnkowy i jogurtowo-śmietanowy z pieprzem. Po prezentacji potraw nastąpiła wspólna degustacja. Wszystkie pierogi były pyszne. 😉