W piątek, 30 września, uczniowie kl. II TŻG/TOT wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych panią Dorotą Kulig-Marcisz i Krystyną Hotloś gościli w Hotelu Ibis w Nowym Sączu. Dzięki gościnności personelu młodzież zapoznała się z układem funkcjonalnym hotelu, ofertą karty menu, asortymentem potraw i napojów, wyposażeniem pokoi, ogólnymi zasadami organizacji pracy w restauracji, barze czy recepcji.
Kolejnym punktem dla młodzieży z bloku gastronomicznego była nowosądecka firma ,,Nike” czyli piekarnio-cukiernia, gdzie uczniowie uczestniczyli w procesie produkcji chlebów, wyrobu ciast czy dekoracji tortów.
Składamy serdeczne podziękowania dla właścicieli i pracowników Hotelu Ibis i piekarni „Nike” za życzliwość, gościnność i przekazanie cennych wskazówek, które z pewnością będą przydatne w dalszym procesie edukacyjnym.
W czasie, gdy grupa gastronomiczna poznawała tajniki wypieków, grupa turystyczna zwiedzała Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu. To wyjątkowe miejsce, gdzie można przenieść się w czasie i wyobrazić sobie, jak żyli na co dzień nasi przodkowie, a także uzmysłowić sobie, jak szybko rozwija się nasza cywilizacja i zmienia się nasza rzeczywistość. Uczniowie mieli też okazję przyjrzeć się pracy przewodnika – było ich kilku, co stworzyło możliwość porównania różnych stylów pracy. Zajęcia w szkole z prowadzenia wycieczek nie będą już taką abstrakcją!
Galeria zdjęć >>> dfss