Mimo, że zbliża się koniec roku szkolnego, prace w pracowni gastronomicznej dalej trwają. 14 i 15 czerwca klasa II GT i III TŻp zorganizowały „Dzień truskawki” z inicjatywy prowadzącej zajęcia Beaty Łęczyckiej. Sezon na nie trwa krótko, dlatego staramy się w pełni nacieszyć tymi pysznymi owocami.
Truskawki to wspaniałe źródło witaminy C, pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i trawienny, a przede wszystkim posiadają mało kalorii i wspomagają odchudzanie.
Inspiracje na sporządzanie potraw i deserów z truskawek uczniowie zaczerpnęli ze starych przepisów swoich mam, Internetu, książek kucharskich. Wykazali się wielką kreatywnością i pomysłowością. Nie zabrakło takich potraw jak: naleśniki z truskawkami i czekoladą, pierogi z truskawkami, a także desery: pieczone babeczki, tartaletki, tarty, ptasie mleczko, milkshake truskawkowy oraz kompot.
Szybkie ptasie mleczko
400 g jogurtu naturalnego, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, truskawki.
Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, wymieszać, przestudzić, połączyć z jogurtem i dobrze wymieszać. Następnie przelać do małych słoiczków i schłodzić w lodówce. Do każdego dodać kilka schłodzonych truskawek i udekorować bitą śmietaną. Smacznego!