Kulinarnie, Z ostatniej chwili
Szakszuka
To danie w nieco uproszczonej wersji robiłam już dawno temu, zanim oficjalnie poznałam nazwę tej potrawy . Kiedyś porostu dodawałam pomidory do jajek. Jednak prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie coś więcej, odrobinę egzotycznych przypraw nadającej jej cudowny orientalny smak. Dla mnie to idealna propozycja na weekendowe śniadanie – sycąca, aromatyczna. Idealnie nadaje się także na kolację, spróbujcie sami .
Składniki;
2 pomidory 1/2 łyżki oliwy 1/2 ząbka czosnku
przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, szczypta oregano chili i kminu rzymskiego
2 jajka
Przygotować
pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.Na niedużą patelnię wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.
Przepis z blogu OKIEM LISKA
Szuka ich Policja! Kradzież z włamaniem w centrum miasta
Zmarła Siostra Służebniczka M. Katarzyna-Danuta Kordeusz
Masz na dachu azbest? Zgłoś to!
Ipko Logowanie Starego Typu - DanLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
9 listopada, 2022 o 11:00 pmIpko Logowanie Starego Typu - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
1 września, 2021 o 12:12 pmJak Odblokować Logowanie Do Ipko - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
10 sierpnia, 2021 o 11:00 am