Kulinarnie
Makowiec z bakaliami
Składniki:
500 g suchego maku
1 litr mleka
0,5 szkl. miodu
3 jabłka
0,5 szkl. cukru pudru
120g miękkiego masła
6 jajek
3 łyżki likieru amaretto
100g płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bakalie (orzechy, rodzynki)
2 gorzkie czekolady na polewę
płatki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie.
Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.
Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.
Szuka ich Policja! Kradzież z włamaniem w centrum miasta
Zmarła Siostra Służebniczka M. Katarzyna-Danuta Kordeusz
Masz na dachu azbest? Zgłoś to!
Ipko Logowanie Starego Typu - DanLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
9 listopada, 2022 o 11:00 pmIpko Logowanie Starego Typu - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
1 września, 2021 o 12:12 pmJak Odblokować Logowanie Do Ipko - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
10 sierpnia, 2021 o 11:00 am