Kulinarnie
Kaczusie do kawy…
Takie kaczusie zawsze robiła mi moja mama:) Pyszna odmiana tradycyjnego pączka:) Polecam
Składniki;
- 1 kg maki,
- 10 dkg drożdży,
- 10 dkg cukru,
- 10 dkg margaryny,
- 7 żółtek,
- 2 szklanki mleka,
- olejek rumowy,
- olej do smażenia,
- sól,
- cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto toczymy w rulon jak na kopytka i tniemy na kawałki. Następnie kawałki toczymy znowu w rulon i wiążemy na luźną pętelkę. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem…. smacznego….
Pieką…Anioły w kuchni
Szuka ich Policja! Kradzież z włamaniem w centrum miasta
Zmarła Siostra Służebniczka M. Katarzyna-Danuta Kordeusz
Masz na dachu azbest? Zgłoś to!
Ipko Logowanie Starego Typu - DanLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
9 listopada, 2022 o 11:00 pmIpko Logowanie Starego Typu - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
1 września, 2021 o 12:12 pmJak Odblokować Logowanie Do Ipko - DaneLogowanie on Dostęp do Twojego konta iPKO został zablokowany! Uważajcie na takie maile!
10 sierpnia, 2021 o 11:00 am