Kulinarnie, Z ostatniej chwili

Brioszka

Opublikowano: 6 stycznia, 2023 o 2:04 pm   /   przez   /   komentarze (0)

Mięciutka drożdżowa brioszka…Miło wstać poczuć zapach kawy i świeżo upieczonej brioszki:)

Składniki;

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 30 g cukru,
  • 15 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 200 g masła,


Wykonanie;

Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.

Komentarze

Partnerzy

herb 1ckis12092751_901790209899742_1325318935_n  

Winieta-2012a