U mnie w domu już panuje magiczna jesień...dynie, jabłka, liście...tak tak liście;) A dzisiaj też i jesienny chlebek daktylowy.Daktyle to pierwszy owoc egzotyczny, jaki poznała Europa.Dzięki obecności antyoksydantów, daktyle mogą wzmagać reakcje obronne organizmu w stosunku do niektórych chorób.No to pieczemy chlebek...zdrowy i jesienny;) Składniki;
350 g mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli, sody
250 dkg posiekanych daktyli,
100 g posiekanych orzechów,
2 łyżki masła,
8 łyżek miodu,
8 łyżek mleka,
1 jajko,
Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Masło ucieramy na krem i dodajemy pomału miód, a następnie jajko.Dokładnie mieszamy.Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Powoli wlewamy mleko ciągle mieszając. Na koniec dodajemy daktyle i orzechy. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.