Kierunki Kształcenia
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją pedagogiczną w zakresie dietetyki z elementami kosmetologii – to idealny kierunek dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dla których ważne jest co i jak jedzą. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny – powstawanie hoteli, restauracji, lokali gastronomicznych – oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią ten kierunek bardzo atrakcyjnym na polskim rynku pracy.
Przedmioty rozszerzone:
-
Od roku szkolnego 2021/2022, w ramach innowacji pedagogicznej:
- uczestnictwo w warsztatach związanych z kosmetologią (produkcja kremów, maseczek na bazie naturalnych składników) - współpraca z firmą SOUVRE,
- udział w wykładach dotyczących kosmetologii organizowanych przez WSB (gwarancja uzyskania Złotego Indeksu na kierunku Kosmetologia),
- udział w praktykach zawodowych w zakładach gastronomicznych z usługami SPA (Hotel Radocza SPA, Hotel Młyn Jacka),
- udział w prelekcjach z profesjonalnymi dietetykami firmy Naturhouse (obsługa programów dietetycznych),
- uczestnictwo w zajęciach pilatesu i zumby na lekcjach wychowania fizycznego oraz SKS-u (promowanie zdrowego stylu życia),
- uzyskanie certyfikatów na kursach baristy, carvingu,
- współpraca oraz wsparcie szkoleniowo-doradcze Inkubatora Kuchennego Gościniec 4 Żywiołów, dostosowanie do potrzeb lokalnych (wykorzystanie produktów lokalnych z małopolski: garmażerka, ciasta, chleby, syropy ziołowe, soki tłoczone).
Zatrudnienie:
- w podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej
- na stanowisku menadżera gastronomii w obiektach hotelowych
- w obiektach zbiorowego żywienia
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością
- w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności
- w organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania
- można prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych
Umiejętności absolwenta:
- zapoznanie ze sposobem sporządzania potraw i napojów
- planowanie i ocenianie żywienia
- organizacja procesu produkcji w zakładzie gastronomicznym
- przedstawianie ofert usług gastronomicznych
Kwalifikacje technika żywienia i usług gastronomicznych:
- K1 – HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- K2 – HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Radoczański jabłecznik
produkt tradycyjny
produkt tradycyjny
MasterChef